Kuidas võrrelda võrreldamatut ehk Järvamaa turismiettevõtjad Itaalias

MTÜ Järva Arengu Partnerid viis seitse maakonna turismiasjalist Itaaliasse Biella piirkonda õppekäigule, kus toimus rahvusvahelise 5*Nature LEADER projekti raames tutvumine just selle piirkonna LEADER programmidest toetuse saanutega. Järvakatega ühinesid ettevõtjad MTÜ Lääne-Harju Koostöökogu piirkonnast ning samuti koostööpartnerid Soomest ja Hispaaniast.

Järvamaa Arenduskeskuse esindajana võtsin eesmärgiks leida pisut mõtteainet, võrrelda ja õppida teiste kogemusest. Kodus tundus see võimatu missioon, kuidas võrrelda võrreldamatut? Üks on Itaalia ja teine Järvamaa. Kohapeal selgus, et miski pole võimatu. 

Vastuvõtjad toetusid oskuslikult kolmele „vaalale" pakkudes meile Itaalia kogemusi, loodust ja maitseid. Väisatav Itaalia piirkond oli nii hoomamatult suur (57 omavalitsust), et  ühelt objektilt teisele sõites läbid vahemaad nagu Tallinnast Viljandisse või Põltsamaale. Teed on tihti kitsukesed ja käänulised, tuli mäest üles ronida ja viia rahvas Alpide jalamile mõnda huviväärsust vaatama. Kogemuseks oli kõrgmäestikus viibimine, tihti oli kauni vaatega söögikoht või matkarada 1600 meetri kõrgusel. Sõit E-bike´ga (mootoriga jalgratas) oli kogemus, millega tavajalgrattasõitu ei saa võrrelda. Kullapesija töökogemust polnud meil ka mitte kellelgi. Loodusvaated lihtsalt lummasid, nii erinev lausikmaaga harjunule. Mõtlesin, et soomaastik on tõesti sellest kõigest nii palju erinev ja võiks olla kindlalt meie välismaalastele pakkumiste lnimekirjas. Sealne rahvas kiidab oma vee erilist pehmust, mis aitab kaasa maailmakuulsa Zegna villavabriku pehmema kanga või endise puusepa, tänase õllemeistri Josif Vezzoli pruulikojas parema maitsega õlle saamisel. Sealsed Itaalia maitsed pole pelgalt pizza ja pasta, kallitele külalisele pakutakse pigem parimat juustu, salaamit ja imeõhukest sinki. Ettekandjad nimetasid lauale toodavate toitude helisevaid nimesid – polenta, formaggio, fiori fritti, espresso jne, need jäid kõrva paitama ja toit maitses imeliselt.

Kogemuste vahetuse korras presenteerisid vastuvõtjad, kuidas nad on kasutusele võtnud erinevaid it- lahendusi, nii virtuaalreaalsustuure kui ka mobiiliäppe pikkade jalgrattaradade kohta. Kui matkajuhti ei ole, on äpid ja GPS seadmed abiks. See oli õppimise koht just Türi-Tamsalu matkateele. Virtuaalreaalsustuuride võimalused on veelgi laiemad, andes võimalusi näiteks vaatamisväärsusest osa saada puudega inimestel või osaleda näiteks mõnes väljamõeldud keskaegses seikluse keskkonnas.

Kokkuvõtteks mõned mõtted ja minu kogemused.

On palju neid turiste, kes hindavad turistilõksude asemel näha päris elu. Järvamaa ongi päris elu.

Loodus on kõikjal kaunis, aga kindlasti oskavad mujalt tulijad rohkem hinnata siinset, meie jaoks tavalist loodusmaastikku.

IT-lahendused peavad olema abistavad, mitte painavad, kergesti aeguvad, lõputut putitamist vajavad ja sõltuvust tekitavad

Itaalias nähtud kullapesemine ei ole Eestis üldse levinud, Soomes ja Itaalias on. Turistile pakutava aktiivse tegevusena hea ajaviide väikese võistlusmomendiga.  

Itaalias on enamlevinud perekondlik ettevõtluse vorm, kus kogu familja on ärisse haaratud – ema-isa, sama pere lapsed ja kõik ühes majas majutust ja restorani pidamas.

Eestlane on ülihoolitsev oma muru suhtes, itaallane võtab muru osas vabalt.

Mitte ainult eestlased pole laulurahvas, itaallased on ka.

Raske õppusel, kerge lahingus ütleb vanasõna. Päevad olid pikad ja sisukad, voodisse sai vajuda alles hilisööl. Sammulugejad näitasid õhtuks 15 – 18 tuhat sammu.

Tõdemus, et kui sa pole just megaturistilõks, siis näitadki oma ehedat ja päris elu. Selle hindajaid on küllaldaselt, pakkudes personaalseid kontakte, loodust ja meile omaseid maitseid. Ning see ongi meie võimalus: tutvustada päris Eestit. Inimesed on igal pool soojad ja külalislahked võõrustajad ja üle kõige loeb suhtlemine, mitte automaat, kraabitav ekraan või vaateaken. Ainult kohalikega suheldes saad sihtkohta tõeliselt  tundma ja öelda, et oled seda riiki näinud. Tunneme uhkust selle päris elu üle.

Aitäh 5*Nature projektile, MTÜ Järvamaa Arengu Partnerile ja kõigile osalejatele.

Reisiloo jutustas ja pilte tegi

Piret Sihver

Järvamaa turismiinfokeskuse infospetsialist

piret@jarva.ee

3850400