Järvamaal on KredExi toetusmeetmete vastu huvi tundnud sadakond korteriühistut

 


Alates kevadest nõustavad maakondlikud arenduskeskused (MAK) üle Eesti korteriühistuid tasuta erinevate KredExi toetuste, laenu ja käenduse teemal ning Järva maakonnas on seda võimalust viimastel kuudel kasutanud 16 ühistut, koos maakonnas korraldatud infopäevadega on teave korteriühistutele mõeldud meetmetest jõudnud sajakonnale maakonna ühistule


"KredEx teeb alates kevadest koostööd maakondlike arenduskeskustega, et pakkuda ühistutele ja tulevikus ka eraisikutele parimat võimalikku kohapealset nõustamist ning seda kohalikke olusid hästi tundvate ekspertide poolt," lausus KredExi eluaseme- ja energiatõhususe osakonna juht Triin Reinsalu. "Esimeste kuude statistika näitab, et tegemist oli ülimalt vajaliku ja oodatud teenusega, kuna üle Eesti on nõustamisvõimalust kasutanud 430 ühistut."


Sihtasutuse Järvamaa Arenduskeskuse KredEx nõustaja Elo Öösalu sõnul on ühistutele korraldatud kokku kuus infopäeva ning neil osalenud sadakond ühistut on selle võimaluse tänuga vastu võtnud. Viimasel neljal kuul korterelamute energiatõhusamaks muutmise alasel nõustamisel on käinud juba 16 ühistut. 


"Huvi on tuntud kõigi korterelamutele suunatud teenuste ehk nii renoveerimislaenu, käenduste kui ka rekonstrueerimistoetuste vastu. Ühistute tagasiside kohaselt on väga positiivne just võimalus infot oma kodukohast saada, kuna see annab lisamotivatsiooni ja lihtsustab korterelamu uuendamise ja energiatõhususe suurendamisega edasi liikumiseks," lausus Elo Öösalu. 


Ühistud võivad maakondliku arenduskeskuse konsultandi kutsuda ka korteriühistu koosolekule, et ühistu liikmed saaksid otse eksperdilt neid huvitavaid erinevaid küsimusi küsida. "Usume, et järgmisel aastal, kui on lähenemas uus taotlusvoor, kasvab ka ühistute huvi konsultante koosolekule kutsuda," lisas ta.  


Eelmisel aastal jagati korterelamutele erakorraliselt 100 miljonit eurot toetust, millega tehakse korda umbes 310 maja Eestis. Järgnevatel aastatel jagab KredEx toetustena stabiilselt 50-60 miljonit eurot aastas ehk igal aastal saab korda teha vähemalt paarsada maja.


Maakondlikust arenduskeskusest saavad korteriühistud abi küsida nii erinevate teenuste tingimuste ja sobivuse, taotluste nõuete, ajakava kui vajalike tähtaegade kohta. Vajadusel pakuvad nõustajad abi ka KredExi taotluse täitmisel ja esitamisel.


Nõustamisteenust saavad ühistud kasutada 14 arenduskeskuses üle Eesti, vaid Harjumaal pakub konsultatsiooni arenduskeskuse asemel endiselt KredEx. 


KredEx pakub korterelamute korrastamiseks ja energiasäästu kasvatamiseks erinevaid toetusi, otselaenu ja käendust. Alates 2015. aastast on KredExi toel üle Eesti korda tehtud ligi 750 korterelamut.

 

 

Teate edastas

Elo Öösalu