Maitsete maakond võõrustas toiduajakirjanikke

Järvamaal liikus 14.juunil ringi ja tutvus käesoleva aasta Eesti toidupiirkonna maitsetega Eesti juhtivate ajalehtede ja -kirjade toidust kirjutavaid ajakirjanike, toidublogijate ning ETV+ kanali saatejuhtide seltskond. Esindatud olid sellised väljaanded nagu Eesti Naine, Oma maitse, Toidutare, Tiiu, Õhtuleht, ETV+, Jagatud rõõm, Targu talita, Siit nurgast ja sealt nurgast, Postimees Nädal ja Maaeluvõrgustik

Esimesena said külalised jala maha A.H.Tammsaare muuseum Vargamäel, kus oma näitusega "Täissöönul pole isu, näljasel pole toitu" pälviti temaatikaga tähelepanu ning kus lugusid jutustab kirjanik Tammsaare ise läbi loomingu. Kuraator Siiri Kvell pakkus sooja karaskit näituse juurde ning mõtestas lahti näituse tagamaad. 

Esna galerii on hüva koht peene maitsega kunstinautlejale kui ka gurmaanile. Martin ja Lilian Bristol pakkusid kunstigurmeed näitusena kui ka Kalamatsi meierei juustutoodangut soojal leival. Jalg tatsus ja suu matsus.

Põhjaka viinaköögis sündis otsus maitsetele kangust juurde lisada. Märt Metsallik rivistas üles oma klaaspudelis toodangu üles kui tinasõdurid ning rääkis maitsete timmimisest, selle õige maitse leidmisest, olles ise imetlusväärselt leidlik taaskasutaja samas oskuslik napsumeister. 

Hindreku talu toit maitses seekord kalaselt ja veiniselt, sest teadupärast on just nemad Rutikvere kalakasvatuse ja Eesti veinitee esindajad Järvamaa toidupiirkonnas. Hindreku talu reklaaminägu perenaine Tuuli Klementa ei teinud saladust toidust, talust, veinist, elust-olust ja turismist. Ja juttu jätkus kauemaksi kui vaid aeg ei tõttaks.

Eesti piimandusmuuseumi uus kaubamärk on karmoškat mängiv direktor Anneli Siimussaar. Külalistele oli ta juba parklasse pilliga vastu tulnud, et teekond parklast direktori kabinetti rõõmsam oleks. Otse Saaremaa piimatööstuse direktori kabinetis pakuti pokteili  ning Anneli hellal juhendamisel suunati ajakirjanikud kustlehma lüpsma, mille edukat sooritamist tähistati kohukese valmistamisega. 

Üks õige magus suutäis peab toidupäeva lõpetuses olema, sestap kutsusid külalised end Pagaripiigale külla. Nii suurt värvikirevust tavaliselt meie kohvikute koogilettidel ei näe, Türi Pagaripiiga toimetab tunnustatud koduköögis ja täidab ainult tellimusi, just selleks päevaks ning rõõmustab tellijat just tema lemmiktordi või koogiga, olgu see Napoleon, beseerull või hoopis midagi kolmandat, ütle ainult. 

Viimast peatuskohta nimetas nii mõnigi toidunautleja oma uueks lemmikkohvikuks: kohvik-resto Ajatu Türi. Ei saa salata, ka allakirjutanu lisab selle söögikoha oma lemmikute listi. Interjöör, teenindus ja toit on selles kohvikus nagu Eesti muld ja Eesti süda, ei neid suuda lahutada. Värvikirevust, maitsete plahvatusi ja tahet pakkuda parimat õhkub igast kohviku sopist. 

Aasta pärast kutsume külalised uuesti. Vaatame üle uued maitsed, ning saame teada, kes on suutnud toidupiirkonna bingo piletile rohkem ristikesi korjata. Koduteele kotist nosimiseks pakkisid oma osa Viibergi, Kalamatsi meierei, Põhjaka mõis, Convi Foods, Siili ja karu marjamaa ja kohvik-resto Ajatu. Aitäh teile! 

 

Kui rändad mööda toidupiirkond 2022 Järvamaa piimajõgesid ja pudrumägesid, siis proovi sinagi maitseid, mida siinsed tootjad ja valmistajad pakuvad. Siin nimetatu on kaduvväike osa Järvamaal pakutavast. Vaata lisa www.visitjarva.ee

Reisiplaani koostasid ja viisid ellu Eesti Toidupiirkond 2022 - Järvamaa turundusjuht Piret Sihver ja projektijuht Kristina Gudinas. Neli ratast vedas tänu Nbussidele.  

Teate koostas ja reisijuhiks oli

Piret Sihver

Visit Järva turismiinfospetsialist

piret@jarva.ee