Järvamaa edulugu on valitud 2022. aasta roheliste sihtkohtade 100 parima loo nimekirja

 

Igal aastal kogutakse Green Destinations Top 100 konkursil kestliku turismi edulugusid  sihtkohtadest üle kogu maailma, et jagada neid inspireerivate näidetena teistele. 

 

27. septembril avalikustati 2022. aasta maailma kestlike sihtkohtade TOP100 nimekiri ja on uhke tõdeda, et juba kolmandat aastat järjest on ka Järvamaa nende saja väljavalitud sihtkoha seas.

Konkurss kestlike sihtkohtade seas on tihe,  kandidaate on nii Euroopast, Aasiast, Ameerikast  kui ka Aafrikast.

100 silmapaistvama eduloo hulka valiti Järvamaalt Kirna mõisa lugu „Läbi lillede kogukonna südamesse ja populaarseks turismiobjektiks" oma leidliku ja inspireeriva tegutsemisega. Edulugu sai alguse 2019. aasta uusaastaõhtul. Nurmiko aeda kukkus ilutulestiku rakett, mille tagajärjel sai kahjustatud palju lillesibulaid. Neist 200 000 tulbisibulat päästeti ja toodi Kirna mõisa aeda.

 

Sarnaselt teistele turismiettevõtjatele jäi Kirna mõis külastajatele suletuks koroonapandeemia ajal, kuid mõisa aed oli avatud külastajatele ja tulpide ilu oli võimalik nautida kõikidel soovijatel. 

2022. aasta kevadeks oli kolm aastat palju tööd tehtud ja Kirna mõisapargist oli saanud  lõputute tulbipõldude ja õitsvate lillepeenarde lummav lillemeri, mis on meelelahutus igas vanuses külastajatele.

Üle 65 tulbisordi õitses. Lillede väljapanek kestis mai algusest kuni juuni esimeste nädalateni.

Kestliku turismi eksperdid, kes hindavad erinevate sihtkohtade edulugusid kõikjalt maailmast andsid hinnangu Järvamaa loole:  "See edulugu oli silmapaistev ja inspireeriv, sest näitab, kuidas traagilist sündmust saab vaadelda positiivse nurga alt ja kuidas ühe õnnetuse läbi on võimalik turismiettevõtjal muutuda kauniks ja populaarseks sihtkohaks".

Esitlusi hindas Green Destinations Top 100 meeskond, riikide eksperdid ja Green Destinations partnerid.
Konkurss toimub Top 100 partnerluse egiidi all, mille läbiviimisele on andnud erilise panuse Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First ja GLP Films. Seda konkurssi toetab ka turismikoalitsioon "Future of Tourism Coalition".

Eesti sihtkohtade osalemist Green Destinations võrgustikus toetab EAS Turismiarenduskeskus ja programmi rahastab Euroopa Regionaalarengu Fond.

Järvamaa edulugu ja kogu 2022. aasta Top 100 nimekiri on kättesaadav Green Destinations veebilehel.

 

Teate koostas 

Elo Öösalu

Järvamaa sihtkohajuht