Ettevõtluskonto esimene aasta

2019 aasta lõpu seisuga oli Eestis 1702 aktiivset ettevõtluskontot. Aasta jooksul laekus ettevõtluskontodele 2 060 000 eurot, millelt tasuti 418 000 eurot makse riigile.

Ettevõtluskonto on füüsilistele isikutele (mitte FIE) mõeldud bürokraatiavaba ning soodne ettevõtlusvorm. Tegemist on 20-protsendilise tulumaksukoormusega ettevõtlusvormiga, mis on mõeldud väikeettevõtjatele, kelle aastane tulu ei ületa 25 000 eurot. Seda tulu ületav summa maksustatakse 40-protsendilise maksumääraga.

Ettevõtluskontot kasutav ettevõtja ei pea esitama ühtki aruannet ega kulutama aega ja raha raamatupidamisele. Kõik toimub automaatselt läbi ettevõtluskonto. Laekunud tuludelt kannab pank iga kuu automaatselt 20 protsenti ettevõtlustulu maksu Maksu- ja Tolliameti pangakontole. Nii jääb igast teenitud eurost ettevõtjale kätte 80 senti. Sarnaselt võlaõiguslikele lepingule, on ka ettevõtluskontot kasutaval isikul õigus ravikindlustusele. Kui tasutud ettevõtlustulu maks ületab ravikindlustuse saamiseks ettenähtud minimaalset sotsiaalmaksu piirmäära.

Maksukohustuse lihtsustatud täitmiseks tuleb isikul avada pangas spetsiaalne ettevõtluskonto.

Ettevõtluskonto on mõeldud eeskätt füüsilistele isikutele, kes pakuvad oma teenuseid ja kaupu kõrvaltegevusena ning kellel ei ole suuri kulusid töövahenditele. Samuti neile ettevõtjatele, kelle tulud ettevõtlusest on pigem väikesed ja seetõttu kulud raamatupidamisele ei tasuks ära. Äriühingutel ja füüsilisest isikutest ettevõtjatel ei ole lubatud ettevõtluskontot luua.

Ettevõtluskonto peamine eesmärk on lihtsustada füüsilise isiku poolt teisele füüsilisele isikule teenuse osutamisest ja kauba müügist tekkiva maksukohustuse täitmist. Antud lahendus sobib ka neile füüsilistele isikutele, kes oma põhitegevuse (näiteks töölepingu alusel töötamise) kõrvalt osutavad väikeses mahus mõnda teenust või müüvad mõne enda valmistatud toote ehk tegelevad väikeses mahus või aeg-ajalt ettevõtlusega. Näiteks võiksid ettevõtluskontot kasutada lapsehoidjad, koduabilised, remondi- või ehitustööde tegijad, samuti käsitöö tegijad, kunstnikud, omakasvatatud toidu müüjad jne.

Lisainfo

Saima Piisner
Ettevõtluskonsultant
SA Järvamaa Arenduskeskus
saima@jarva.ee
tel +372 501 7770