EVEA konkursil „Eesti Ettevõtlik Vaim 2019“ nomineeriti kolme Järvamaa ettevõtet

Foto: Riina Ani

„Eesti Ettevõtlik Vaim 2019" aastaauhindadele kandideeris kolm Järvamaal asuvat ettevõtet: Saarakiri OÜ, Raismikuoja OÜ ja MTÜ Arvamusfestival.

Parimaks naisettevõtjaks nomineeriti Saarakiri OÜ. Türil asuvat ettevõtet juhivad kaks naist - Anu Pink ja Anneli Kenk, kes tegelevad igapäevaselt Saara kirjastuses. Kirjastus loodi nende poolt 2002. aastal eelkõige käsitööalaste õppematerjalide ja raamatute kirjastamiseks. Tänaseks on nende poolt tehtud tööde riiul väga suur ja lai, raamatutest kuni erinevate trükisteni välja, mille hulgas on hulgaliselt visiitkaarte, reklaamtrükiseid, plakateid, juturaamatuid jm. Saarakirja naised püüavad jõudumööda uurida ja hoida seda veidi nähtamatut pärandit, mida muuseumisse panna ei saa – esiemade oskusi ja nippe, kuidas vanasti asju küll valmistati. Need kaks naist on piirkonnas silmapaistvad ja teevad tänuväärset tööd meie kultuuripärandi säilitamisel. Kirjastatud tööd on väga läbimõeldud sisuga, ilusad,  hästi kujundatud, maitsekad - vahet pole kas selleks on raamat, visiitkaart või muu trükis. „Oma kirjastus" väikses maakonnas on midagi erilist ja tähelepanuväärset.

Maa soola (aasta maaettevõtja) tiitlile kandideeris Raismikuoja OÜ, mis on 2013. aastal loodud ettevõte jätkamaks Raismikuoja talu mahe teravilja kasvatamist ja töötlemist. Ettevõtte põhitegevusala on mahe teraviljakasvatus. Ettevõte ei kasvata teravilja otse müügiks, vaid kasvatab seda suuremalt jaolt omatoodangu tootmiseks: helbed, jahu, kruubid ja muud säärased tooted. Samuti pressib ettevõte oma kasvatatud õlikultuuridest külmpressõlisid.

Koostöö veduri (väikeettevõtjate vahelise koostöö edendaja) tiitlile oli üles seatud MTÜ Arvamusfestival. Arvamusfestival toob Eestimaa südamesse Paidesse kokku tuhandeid inimesi Eesti eri kogukondadest. Arvamusfestival on üks väheseid sündmusi, kus kokku saavad inimesed riigiasutustest ja vabaühendustest, kultuuritegelased, ettevõtjad, ülikoolid, ajakirjanikud, kodanikud, kes kõik on osa Eesti ühisest arutelukultuurist. Festival saab teoks tänu ca 75 ettevõtja ja ca 300 vabatahtliku tööle. 

Ettevõtluse Sõbra tiitel omistati Maakondlike Arenduskeskuste võrgustikule, mille liikmeks on ka Järvamaa Arenduskeskus.

Alates 2013. aastast toimub EVEA korraldusel ettevõtluskonkurss Eesti parimate väikeettevõtete selgitamiseks viies kategoorias. Lisaks selgus parim ettevõtlust vedav organisatsioon ning ettevõtluse sõber.

Selle aasta laureaadid:

PARIM NAISETTEVÕTJA – aasta naisettevõtja

eLMEK Accounting OÜ – Paberi-vabad raamatupidamis- ja palgaarvestuse teenuseid, kasutades nutikaid lahendusi, nt veebipõhises keskkonnas ajaarvestuse pidamine ja töögraafikute koostamine, iseteeninduskeskkond töötajatele puhkuseavalduse esitamiseks

MAA SOOL – aasta maaettevõtja

Vudila Mängumaa OÜ – Kogu pere mängumaa, mida külastab aastas üle paarikümne tuhande inimese

KOOSTÖÖ VEDUR – väikeettevõtjate vahelise koostöö edendaja

Saaremaa Ettevõtjate Liit MTÜ – SEL on olnud al. 1997.a. Saarema ettevõtluse eest seisja ja tublimate tunnustaja, aktiivne kaasarääkija Saaremaa arengus

PARIM START– aasta edukaim alustav ettevõte

PowerUp Fuel Cells OÜ – Põhitegevuseks on vesinikkütuseelemendil töötavate elektrigeneraatorite tootmine ja arendamine

EDUKAS SOOLOETTEVÕTJA – aasta parim iseendale tööandja

Kihnu Külalistemaja OÜ – Turismitalu Kihnu saarel – Uibu Talu

PÕLVKONDADE JÕUD – AASTA PEREETTEVÕTE

Juta ja Kaido OÜ – Välisuksed ja puitaknad nii uusarendustele kui ka vanematele hoonetele

ETTEVÕTLUSE SÕBER 2019 on Maakondlike Arenduskeskuste võrgustik.

Sel aastal kuulusid konkursi žüriisse lisaks EVEA esindajatele Tallinna Tehnikaülikooli, Mainori Ettevõtluskõrgkooli, Maakondlike Arenduskeskuste võrgustiku ja Maaeluvõrgustiku esindajad.

 

Ruth Aarma

juhataja