Järvamaa turismiasjaliste õppereis Saaremaale
17-18.03.22 toimunud õppereisi eesmärk oli külastada Muhu- ja Saaremaa turismitegijaid, saada osa inspireerivatest elamustest ja õppida saarlaste kogemustest. Õppereisil osales 20 Järvamaa turismiasjalist.
Muhu saarel oli esimene peatuspaik Koguva külas asuv Vanatoa Taluhotell, kus värsked pereettevõtjad on tegutsenud vaid mõned kuud ja valmistuvad entusiastlikult oma esimeseks hooajaks, pakkudes ka praegusel talveperioodil majutust ning toitlustust taluhotelli restoranis. Pärast lõunasööki tegime ringkäigu kõrvalasuvas Muhu Muuseumis, mida väga muhedas võtmes tutvustas muuseumi juhataja Meelis Mereäär.
Edasi viis teekond Saaremaale. Orissaare lähistel Illiku laiul võttis meid vastu kohalik aktivist ja loovettevõtja Paap Uspenski. Illiku laiu teenused ja üritused on kõik väga läbi mõeldud ja loodust säästvad. Üks suurimaid üritusi, mis toimub ulatusliku vabatahtlike tiimiga, on muusika- ja kunstifestival I Land Sound, kus rakendatakse ringmajanduse põhimõtteid, juurutatakse kestlikke käitumismustreid ning püütakse igati vähendada negatiivset keskkonnamõju.
Kuressaare linnas külastasime Saaremaa Muuseumi, mis oma erinäitusega "Viikingid enne viikingeid" pälvis eelmisel aastal Eesti Muuseumiühingult parima ajutise näituse aastaauhinna, aasta turundaja tiitli ning kõige külastajasõbralikuma muuseumi eriauhinna Rotilõks. Giidituuril saime lisaks näitusega tutvumisele kuulda ka selle sünniloost ning erinevate eksponaatide taustast, samuti külastajate tagasisidest.
Päev lõppes elamusrestoranis Saaremaa Veski, mis Saaremaa maitsete koja nimele kohaselt pakub koguni 90% ulatuses kohalikust toorainest valmistatud toite. Külastus andis suurepärase kogemuse, kuidas Veski peremees Kaupo Pastak naudib iga hetke ja tegevust selles protsessis ning pühendumine, soe vastuvõtt ja külalislahkus ei jää ühelegi kliendile märkamata.
Reisi teine päev algas Kuressaare raekojas, kus Visit Saaremaa turismispetsialistid Kristina Mägi, Maria Ruubas ja Kati Aus tutvustasid sihtkoha arendus- ja turundustegevusi. Saaremaa on viikingiteema rütmis elanud juba üle aasta. On tehtud tihedat koostööd kohalike teenusepakkujatega ja tänu tõhusale ühisturundusele on Saaremaale õnnestunud meelitada palju viikingihuvilisi nii Mandri-Eestist kui ka lähiriikidest.
Päeva teine pool möödus Lääne-Saaremaal. Vilsandi rahvuspargis asuva hubase Päikese puhkemaja tegevusele ja turundusele on perenaise sõnul palju kaasa aidanud rahvusvahelise ökomärgise Green Key olemasolu, millega tunnustatakse turismiettevõtte keskkonnahoidlikku ja kestlikku tegutsemist.
Kestlikult tegutseb ka Lümanda Söögimaja, mis on suurepärane koht traditsioonilise Saaremaa söögi maitsmiseks. Ehedates talutoitudes kasutatavad juurviljad on ökoloogiliselt puhtad ja kasvatatud ümberkaudsetel põldudel, värske kala tuleb otse kaluritelt. Söögimaja peremees Margus Pae pakkus maitsta ja kaasa osta ka kohapeal käsitööna valminud vürtsikilufileed.
Viimane peatuspaik enne saarelt lahkumist oli Lahhentagge külastuskeskus, kus rahvusvahelist turgu vallutav ettevõtja Tarmo Virki tutvustas, kuidas tuli mõte hakata Saaremaal džinni tootma ja miks on otsustatud mitmete linnade jõulukuused pudelisse panna.
Tagasisides kinnitasid kõik õppereisil osalejad, et said endale vajalikke teadmisi või ideid, mida praktikas rakendada. Külastatud objektide valik oli mitmekesine, samas ühiseks nimetajaks oli rõõmsameelsed ja entusiastlikud võõrustajad, kes usuvad sellesse, mida teevad ja tutvustavad oma tooteid ja teenuseid silmade särades.
Täname lahkeid saarlasi ning loodame, et õppereisil saadud inspiratsioonist sünnib nii mõnigi uus teenus Järvamaa külalistele.
Kokkuvõtte tegid:
Elo Öösalu ja Külli Eller
Fotod: Piret Sihver
Visit Järva / SA Järvamaa