Järvamaa vapimärgi saajaks on Kaarel Aluoja

2024. aasta Järvamaa vapimärgiga pärjatakse Laupa põhikooli direktorit Kaarel Aluoja. Vapimärgi saaja valis SA Järvamaa nõukogu viie esitatud kandidaadi seast. Järvamaa vapimärk antakse maakonnale osutatud eriliste teenete ja väljapaistvate saavutuste tunnustamiseks. 

Foto: Türi vallavalitsus

Kaarel Aluoja on looduse-, kooli- ja kirjamees, bioloog, ajaloolane ja kodu-uurija, kogukonnahoidja ja kohaliku elu eestvedaja Järvamaal olnud juba aastakümneid.  
 
K. Aluoja lõpetas 1981. aastal Tartu Ülikooli bioloogia erialal ning on seejärel töötanud Järvamaal õpetaja ja koolijuhina, maakonna haridusjuhina, lühikest aega ka Järva Teataja toimetajana, Türi linnavalitsuses haridusjuhina ja seejärel olnud valitud kõigisse Türi Vallavolikogu koosseisudesse, juhtinud pikalt seltsitegevuse ja maaelukomisjoni.  
 
Kaarel Aluoja teatakse Järvamaal ja kogu Eestis laiemalt kui meest, kes on oluliselt panustanud ajaloopärandi säilimisse. Ta on koostanud üheksa kogumikku raamatusarjas „Türi: kilde kihelkonna ja linna arengust", panustades sellega Türi linna, valla ajaloo ja tema asutamisest alates oluliste inimeste esiletoomisele ja järgmistele põlvkondadele tutvustamisele ning jäädvustanud nii artiklitesse kui raamatutesse Järvamaa ilusat loodust ning ajaloolisi hetki ja paiku.  
 
Aastatepikkuse, emotsionaalselt raske uurimistöö tulemusena valminud raamat „Ära. 34 Järvamaa pere Siberitee", on ilmselt Kaarli emotsionaalselt raskeim ja tõsiseim töö. Kaarel Aluoja on aastate jooksul kogunud ning ajalehes Järva Teataja avaldanud mälestusartikleid Järvamaa perede saatusest nõukogude okupatsiooni haardes, MTÜ Järvamaa Muuseumi Sõprade Seltsi aktiivse liikmena andis ta need seltsi abil ka raamatuna välja.  
 
Isamaa-armastust, rahvuslikku keelt, kultuuri hoiab Kaarel Aluoja igapäevaelus, oma artiklite ja raamatutega kui ka koolijuhina- tema huvide ringiga sobib kokku ka rahvatants, ta on Järvamaa rahvatantsurahva seas tuntud inimene. Eelmisel suvel, pärast pikemat pausi, marssis ta jälle laulu- ja tantsupeo rongkäigus koos Laupa kooli pererühmaga. Kaarel Aluoja on pikki aastaid aidanud maakonna kultuurielule kaasa ka Kultuurkapitali Järvamaa ekspertgrupi liikmena.  
 
Kaarel Aluoja on paljudele just tõelise koolipapa võrdkujuks- töötanud haridussüsteemis üle 40 aasta, alguses õpetajana, seejärel koolijuhina- esmalt Sargvere mõisakoolis ja alates 2005. aastast Laupa kooli arendaja ja hoidjana. Mõisakool ja park on saanud aastate jooksul korrastatud, täiendatud liikumisvõimalusi pakkuvate vahenditega, koolile on antud ka kauni kooli auhind. Nii Laupa mõisast ja koolist on K. Aluoja koostanud mahukad ja ülevaatlikud raamatud. Ajaloo hoidmise kõrval on K. Aluoja Laupa koolis loonud ka kaasaegse sisu ning kujundanud koolile tunnustatud, positiivse maine. Lisaks tugevale õpetajaskonna kujundamise ja nende väärtustamise on ta koolijuhina pidanud väga oluliseks ka tugispetsialistide olemasolu ja iga lapse arengu toetamist.  
 
Loodushoid ja meie elukeskkond on Kaarel Aluojale väga südamelähedane- ta tegutseb ka loodusgiidi ja matkajuhina, korraldab menukaid loodus-, raba-, ratta- ja linnaretki. Tema loengud on haaravad, tema teadmised loodusest uskumatult mitmeplaanilised. Laupa koolile on antud „Rohelise lipu" märgis, mis tähendab, et kogu Laupa kool tähtsustab meie keskkonda ja selle heaolu- ka see on suuresti Kaarli kui eestvedaja teene.  
 
Kaarel Aluojale on omistatud:  
 
  • Järvamaa kultuuripreemia – Kultuurihoidja (2005)  
  • Türi valla kuldmärk (2011)  
  • Valgetähe IV klassi teenetemärk (2020)  
  • Järvamaa Ekspertgrupi aastapreemia – Kultuuripärl (2020) – Järvamaa ajaloo, kultuuri ning pärandväärtuste talletamise eest.  
  • Vabaduse Tammepärja aumärk (2020)  
  • Türi valla aukodaniku nimetus ja Türi valla vapimärk (2021)  
 
Kaarel Aluoja lausus oma tänukõnes Presidendilt Valgetähe IV klassi teenetemärki vastu võttes: „Väärtusta teisi ja väärtusta ennast. Leia aega tunnustamiseks." 
 
Vapimärk antakse Kaarel Aluojale üle Eesti Vabariigi aastapäeva tähistamise pidulikul kontsert-aktusel Türi kultuurikeskuses 22. veebruaril algusega kell 18.